fbpx
2025. aastal jõustuvad muudatused

2025. aastal jõustuvad seadusemuudatused

2025. aasta toob kaasa mitmeid olulisi seadusemuudatusi, mis hõlmavad nii sularahatoiminguid, kogumispensioni makseid, käibe- ja tulumaksu ning maksuvaba tulu määrasid. Sellega seoses anname ülevaate, millised muudatused alates 01.01.2025 kehtima hakkavad ning milliseid uuendusi tähendab see NOOMis.

Sularaha makseviisil ümardusreeglid

Riigikogu on kiitnud heaks seadusemuudatuse, mille järgi hakatakse alates 1. jaanuarist 2025 müügikohtades ostukorvi lõpphinda ümardama lähima 5 sendini.

Järgnevalt on välja toodud, kuidas ümardamisreeglit Eestis rakendatakse:

Ümardamisreegel tähendab seda, et kui klient maksab poes sularahaga, peab müüja ümardama kogu ostukorvi (mitte eraldi iga toote) hinna üles- või allapoole lähima 5 sendini. Selle tulemusel on sularahas makstes ostukorv kuni 2 senti kallim või odavam.

Ümardamisreegel kehtib ka ostetud kauba või osutatud teenuse eest makstud raha tagastamisel sularahas.

Ostusumma, mis lõpeb 1, 2, 6 või 7 eurosendiga, ümardatakse allapoole, ning summa, mis lõpeb 3, 4, 8 või 9 eurosendiga, ümardatakse ülespoole. Juhul kui ostja saab valida, millist maksevahendit ta kasutab, saab ta ühtlasi valida ka seda, kas ostusummat ümardatakse (sularahamakse) või mitte (muu paberkandjal või elektrooniline makse).

Muudatusest ja erinevatest näidetest saab lähemalt lugeda Eesti Panga kodulehelt.

Riigiteataja: Euro kasutusele võtmise ja eurodes tehtavate sularahamaksete arveldamise seadus.

Muudatused NOOMis:

Alates 1. jaanuarist on kohustus sularaha makseviisi korral ümardada ostusumma üles- või allapoole lähima 5 sendini.

NOOMi versiooni muudatusega jõuavad kliendini järgmised standardlahendused:

  • Makseaknas kuvatakse müüjale nii makstavat summat kui ka makstavat summat sularahas.
  • Kui müüjal on kasutusel kliendiekraan, kuvatakse sularahas makstavat summat kliendiekraanile.
  • Sularaha ümardamisest tekkinud vahede konteerimine standard finantskontole. Võimalik teha kliendipõhiseid muudatusi.
  • Sularaha ümardamise info kuvamine jaemüügi kviitungile – kviitungile kuvatakse kaks uut rida, kui tehingu eest maksmine toimub sularahas (makstav summa sularahas ning sularaha ümardus).

Kõik muudatused, mis puudutavad dokumendi väljatrükke (v.a jaemüügi kviitung), muudatused aruannetes ning kliendipõhistes erilahendustes, tuleb leppida kokku eraldi.

Kogumispensioni makse määra muudatus alates 1. jaanuarist 2025

2024. aastast võimaldatati II sambaga liitunud isikutel soovi korral tõsta oma 2% kogumispensioni makse määra 4%-le või 6%-l ning uus makse määr hakkab kehtima 1. jaanuarist 2025.

Vaikimisi jääb kehtima senine makse määr 2%. Kogumispensioni makse määr kehtib kuni pensionikoguja ei esita uut avaldust selle muutmiseks. Avaldust saab esitada iga aasta hiljemalt 30. novembriks ning määra saab muuta kord aastas. Uus makse määr rakendub alati 1. jaanuarist.

Seaduse muudatusega seonduvalt muutub NOOMis tehtav päring Pensionikeskusele ning töötasust tuleb kinni pidada isiku palgalt makse määr vastavalt isiku tehtud valikule.

Päring tagastab nii pensioni II samba maksekohustuste tingimuse (T – maksekohustus on, M – maksekohustust ei ole, K – maksekohustus ajutiselt katkestatud, D – kohustatud liituja, kellel ei ole pensionikontot avatud) kui ka makse määra info (määr 2%, 4%, 6%).

Muudatused jõuavad NOOMi kasutajani läbi paketi.

Käibemaksu seaduse muudatus

Alates 01.01.2025 on majutus ja majutus koos hommikusöögiga maksustatud 13% käibemaksumääraga senise 9% asemel ning ajakirjandusväljaannete käibemaksumäär tõuseb 5%-lt uuesti 9%-le.

Majutuse või majutuse koos hommikusöögiga pärast 2024. aasta 31. detsembrit toimunud käibelt maksta käibemaksu 9% määraga juhul, kui teenuse saajale väljastati arve ning teenus osutati enne 2025. aasta 1. jaanuari.

Ajakirjandusväljaande pärast 2024. aasta 31. detsembrit toimunud käibelt maksta käibemaksu 5% määraga juhul, kui ostjale väljastati arve ning kaup (füüsilisel kandjal ajakirjandusväljaanne) lähetati või tehti kättesaadavaks või teenus (elektroonilise ajakirjandusväljaande kättesaadavaks tegemine) osutati enne 2025. aasta 1. jaanuari.

Lugege lähemalt Käibemaksuseadusest.

Vajalikud muudatused käibemaksu arvestuses on võimalik NOOMi kasutajal ise ära teha või pöörduda abi saamiseks meie poole.

Käibedeklaratsioonide uute vormide kohta jõuab info teieni peatselt, kui uued vormid on kinnitatud.

Tulumaksu seaduse muudatus

Alates 01.01.2025 muutub füüsilise isiku tulu maksustamisel maksumäär seniselt 20%-lt 22%-le.

Vajalikud muudatused tulumaksu arvestuses on võimalik NOOMi kasutajal ise ära teha või pöörduda abi saamiseks meie poole.

Maksuvaba tulu määra muudatused

2023. aastal vastu võetud tulumaksuseaduse muudatustega kaotati kahanev maksuvaba tulu ja kehtestati ühtne maksuvaba tulu 700 eurot kuus ehk 8400 eurot aastas. Ühtne maksuvaba tulu määrati jõustuma 2025. aastast.

Riigikogus on esimesel lugemisel Tulumaksuseaduse ja kaitseväeteenistuse seaduse muutmise seaduse ning tulumaksuseaduse muutmise seadus 509 SE, millega soovitakse maksuvaba tulu määra rakendamine lükata 1 aasta võrra edasi.

Eelnõu on leitav siit.

Võtke meiega ühendust

+372 628 0000
info@astrobaltics.eu

Astro Baltics
Tarkvara teejuht tulevikku
www.astrobaltics.eu